Ковід-19 інсайт, індекс Доу-Джонса та згадки Італії в ЗМІ

Аналіз та інтерпретація ключових даних про недавню пандемічну кризу

Connexun | news api
3 min readJul 21, 2020

Автори: Андрій Елиїв, Альдо Візібеллі

Останні події спричинили широке коло несподіваних наслідків згаданих пресою. Зафіксовано різке збільшення згадок Італії в пресі з 19 лютого 2020 року по сьогодні. Італійська влада визначила територію навколо міста Лоді в Ломбардії, а саме «Лоджіано», як нову червону зону, а засоби масової інформації назвали її першим Уханем за межами Китаю. Італія стала епіцентром найбільш смертельного збудника за межами Азії. Слово «Lockdown» було додано в словник італійської мови швидше ніж «jobs act», закон про працю 2015 року, прийнятий урядом Рензі.

Наприкінці січня, коли нова пандемія ще набирала силу, науковець даних Connexun Андрій Елиїв стежив за світовими новини щодо коронавірусної кризи; і був здивований повною невідповідністю між останніми шокуючими подіями та фінансовими ринками (за винятком фондового ринку Китаю). Альдо Вісібеллі, новий бізнес-менеджер Connexun, з іншого боку, окрім того, щоб з’єднати точки між сюжетами фільмів “Зараза” та “Гра на пониження”; намагався знайти цінну інформацію, яке лежить на перетині між новинами та фінансовими ринками (наш новинний API може показувати та аналізувати реакції ЗМІ на пандемічну кризу, відображати де і коли відбулися основні події та повідомлення).

Як показано на графіку нижче, Андрій зосередив свою увагу на зв’язку між відсотком (%) міжнародних новин про Італію, знайдених Connexun, та індексом Доу Джонса. Як видно нижче, співвідношення між індексом Доу Джонса та відсотком новин про Італію, очевидно, заслуговує на увагу.

Як вже зазначалося раніше, Італія стала однією з найбільш часто згадуваних країн у світових ЗМІ, починаючи з 19 лютого 2020 року, дата, яка співпадає з початком падіння індексу Доу Джонса. Протягом піку епідемічної кризи в Італії, в період, що тривав з 15 по 24 березня 2020 року, майже 8% всіх міжнародних новин, оброблених Connexun різними мовами, були зосереджені на Італії. Водночас індекс Доу Джонса різко знизився до майже 19 000 балів.

Зараз ми можемо помітити зменшення частки новин про Італію та постійне відновлення індексу Доу Джонса. Вони — як дзеркальне зображення один одного за останні два місяці. Часова затримка між ними майже нульова, коефіцієнт кореляції Пірсона -0,90, відношення Dow = 32233–1428,9 * IT [%]. Усі дані локально згладжуються рухомим середнім з вікном 5 днів. Спалахи випадків Ковід-19 у Китаї чи США не показують такої кореляції з поведінкою індексу Доу Джонса.

Для цієї публікації ми розглядали та класифікували статті ЗМІ, опубліковані з 1 лютого 2020 року по 9 квітня 2020 року. Усі дані, використані для цієї публікації, були отримані з нашого новинного API. Використовуючи розроблений нами машинний переклад, можливості морфологічного словника та інші методики обробки природних мов, ми можемо агрегувати та групувати медіастатті з тисяч джерел на різних мовах світу з різних країн. Для отримання додаткової інформації про наші результати та технології, звертайтеся за адресою info@connexun.com або відвідайте наш вебсайт www.connexun.com.

--

--

Connexun | news api

Connexun is the ultimate AI news engine — turning unstructured news content into multi-purpose actionable data.